woensdag 30 oktober 2013

2x muesli-havermout reep

Check dit lekkere hapje. Check deze prachtige kwaliteit. Deze foto's zijn gemaakt met mijn nieuwe camera! De eerste  foto zonder flits en de laatste met. Het was nog ochtend toen ik de foto's maakte dus ik had nog een beetje vreemd licht, maar oke. Geen slechte foto's toch?
Maar goed, nu maar eens over naar dit lekkere hapje.

Ik heb twee versies van deze reep.
Eerst de versie met havermout zonder bakken:


  • 270 gram havermout
  • 150 gram pindakaas 
  • 60 ml honing
  • 1 reep chocolade met meer dan 70% cacao 
  • kaneel naar smaak
  • 3-4 eetlepels melk
  • 15-20 dadels (kan je ook weglaten, gebruik dan iets meer honing of pindakaas
Meestal heb ik geen dadels in huis, dus gebruik ik iets meer honing of pindakaas. Als je dadels gebruikt, hak ze dan in hele kleine stukjes. 
Doe de honing en pindakaas in een kommetje en laat het even zacht worden in de magnetron. (ongeveer 30 seconden)
Doe in een kom de havermout, eventueel nog wat noten, kaneel en de gesmolten honing en pindakaas bij elkaar. Roer goed bij elkaar. Als het nog te droog is, voeg je nog wat honing of pindakaas toe. Te nat? Doe er dan nog wat havermout bij. 
Je kan eventueel met een staafmixer erdoor heen gaan, zodat het wat fijner word. Dat is niet perse nodig. Als je een keukenmachine hebt, doe het dan daar even in. 
Bekleedt een kleine taartvorm of een blik met bakpapier en doe daar het mengsel in. Duw goed aan. 
Zet even weg in de koelkast. 

Nu ga je de chocolade smelten. Zet een pannetje met water op het vuur. Zet daarboven een kom en doe daar de melk en chocolade in. Laat het water koken, als het kookt, zet het dan wat lager. Smelt zo de chocolade au bain marie. Smeer de chocolade over de havermout koek. Zet het weer terug in de koelkast en laat de chocolade hard worden. 


Versie 2 met muesli, gebakken. 
Persoonlijk vind ik versie 1 het lekkerste, maar dat is voor iedereen anders!
  • 1,5 eetlepel honing
  • 250 ml melk + 3 eetlepels melk voor de chocolade
  • 260 gram muesli
  • noten
  • 1 ei
  • 100 gram chocolade
  • eventueel beetje boter
  • snufje kaneel 
Warm de oven voor op 120 graden. 
Warm de melk op in een pannetje. Doe de honing erbij. Zorg dat de melk niet gaat koken! Laat het zomaar opwarmen op laag vuur. 
Doe de muesli en noten bij elkaar in een kom. Doe de warme melk erbij en roer even om. Laat de melk even intrekken. Klop het ei in een kommetje door elkaar. Voeg toe aan de muesli. Doe een beetje kaneel erbij. Roer alles goed door elkaar. Als het te nat is kan je nog wat muesli toevoegen en als het te droog is nog een beetje honing of melk. Kijk zelf even wat goed is!
Doe het mengsel in een ovenschaal, brownie blik of kleine taartvorm die bekleed is met bakpapier. Je kan er eventueel eerst een beetje boter in doen, dat blijft het bakpapier goed plakken. 
Zet nu de oven op 180 graden en bak de repen 20 minuten. 

Laat de repen afkoelen.
Smelt de chocolade met de melk erbij au bain marie. Smeer de chocolade over de koek en zet in de koelkast. Als de chocolade hard is geworden, kan je de koek in repen snijden.  




Enjoy!


Bron versie 1
Versie 2: Aangepast van bron.

2 opmerkingen:

  1. Wauw, vet lekker... Dit is typisch zo'n recept die ik echt een keer wil maken maar wat ik ga vergeten.. :')

    BeantwoordenVerwijderen