dinsdag 19 november 2013

Sint goes healthy: suikervrije kruidnootjes! + vergelijking

Deze tijd van het jaar is natuurlijk ontzettend gezellig en knus, maar stiekem ook wel er-rug ongezond met al die feestdagen. Lekker natuurlijk, maar misschien niet wat je altijd wil.
Ik was zeer benieuwd naar deze suikervrije pepernoten! Toen ze in de oven stonden, rook het al heerlijk naar 'echte' pepernoten. Hoe was de smaak? Beter dan ik had verwacht! Je mist de suiker absoluut niet! Ze proeven niet naar echte pepernoten als in de winkel, maar wel naar gewone zelfgebakken pepernoten. Ze zijn misschien iets minder hard.
Dit is een geweldig alternatief en ik zou deze zeker weer een keer maken! Gezond en lekker. Je blijft er van eten, zo lekker zijn ze dus wel.
En, zelfs m'n broertje keurde ze goed. Dat zegt heel wat, serieus! Hij eet nooit wat van mijn gezondere baksels,  alleen al om het idee dat het gezond is. Achja, broertjes (;


Wat je nodig hebt:

  • 150 gram volkorenbloem, speltbloem of gewone bloem
  • 1 tl bakpoeder
  • 80 gram boter (vloeibare boter werkt het best)
  • 25 gram appelstroop
  • 3 tl. speculaaskruiden
  • 2 tl. kaneel
  • 1 tl. vloeibare Stevia (verkrijgbaar bij Tuinen, natuurwinkels, misschien zelfs de drogist)
Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius.
Meng de bloem, bakpoeder, speculaaskruiden en kaneel in een kom door elkaar.
Voeg de boter, stroop en stevia toe. Roer even en kneed daarna tot een samenhangend geheel. 
Rol bolletjes van het deeg en leg op een beklede bakplaat. Druk ze iets plat zodat het de vorm van een pepernoot krijgt. 
Bak de kruidnootjes 20 minuten in de oven. 
Laat ze goed afkoelen. 

Zelfgebakken pepernoten VS. suikervrije pepernoten
Ik moet zeggen dat de suikervrije pepernoten het ontzettend goed doen! De 'gewone' zelf gebakken pepernoten zijn wat harder en hebben iets meer de structuur van een pepernoot zoals je die in de winkel koopt. De suikervrije pepernoten zijn wat kruimeliger, maar lekker! Als je echt gaat vergelijken, eerst een normale en daarna een suikervrije, merk je wel dat de normale iets lekkerder zijn. Eet je de suikervrije gewoon los, dan zijn ze heerlijk en zeker de moeite waard! 

Originele zelfgebakken pepernoten
Suikervrije kruidnootjes 
Enjoy!

- De Stevia die ik heb gekocht was 9 euro voor 100 ml. In verhouding is dat niet heel veel, want je doet erg lang met vloeibare Stevia! 

1 opmerking: