maandag 14 oktober 2013

Smoothie's even ongezond als cola? - Spits en Live

Wordt er eindelijk beetje bij beetje meer aandacht gegeven een gezond voedingspatroon, komen er artikelen online die de mens weer doet twijfelen.

Spits en Live zetten gister allebei een artikel online met een bewering dat smoothies even slecht zijn als frisdranken zoals cola. Hier het artikel van live:

Smoothies, de gemixte fruitdrankjes, zijn even ongezond zijn als een cola'tje of een andere frisdrank. Tot die conclusie komt de Belgische onderzoeker Christophe Matthys. Volgens hem zitten er evenveel suikers in een smoothie als een frisdrankje. Door het persen of mixen gaan de goede eigenschappen van fruit zoals vitamines en vezels verloren, meldt VTM.
'In een fruitsapje zit evenveel calorieën als in frisdrank. Vier calorieën per gram. Vezels zorgen voor een langer verzadigingsgevoel. Omdat deze vezels niet aanwezig zijn, grijpen we sneller weer naar iets te drinken. Op die manier krijgen we een hoger aantal calorieën binnen'', stelt Matthys.


Er kwamen al verschillende reacties op het artikel bij spits;
'Het betreft hier een Belgische onderzoeker!'
'Vitamines, goede eiwitten, natuurlijke suikers, waarom zie ik dit niet terug? Qua hoeveelheid calorieën kan het slecht zijn, maar dat betekent natuurlijk geenszins dat het even slecht als frisdrank is!'
En ik ben het met ze eens. (Eerste reactie is natuurlijk een grapje, Belgen kunnen hartstikke slim zijn (; ) Ga de mensen nou niet weer demotiveren! Denk maar niet dat je net zo goed een colaatje kan drinken in plaats van een smoothie.

Het is waar dat vezels verloren gaan, daarom moet je ook niet alleen leven op smoothies, maar volgens mij snapt ieder mens dit wel. Overdaad schaadt. Dat geldt voor alles. Maar smoothies even slecht als frisdrank, ben je gek!

Ten eerste zit frisdrank bomvol slechte suikers, gewoon goedkope suiker die je bloedsuikerspiegel laten stijgen als de Mount Everest. Daar tegen over, zitten er in smoothies natuurlijke suikers die in fruit aanwezig zijn. Suiker heb je nodig, maar niet de goedkope uit frisdrank. Wel die uit fruit!
Ten tweede doen calorieën er niet toe. Het zou kunnen dat er evenveel calorieën in frisdrank zitten als in een smoothie. Maar maakt dat iets uit? In een banaan zitten veel calorieën, maar maakt dat een banaan ongezond? Helemaal niet. Hier geldt weer; overdaad schaadt.
Ten derde zit er bij frisdrank vaak veel troep in. Als jij een smoothie maakt met fruit en groente is dat natuurlijk, zeker als je onbespoten fruit en groente gebruikt. Maar bij frisdrank zitten er vaak veel E-nummers in. Je mening kan daarover verdeelt zijn, maar ik ben ervan overtuigt dat het het beste voor je is om zo dicht mogelijk bij de natuur te leven.
Ik geloof ook niet dat alle vitamines verloren gaan. Ik heb me daar nog niet echt over ingelezen, maar ik ben er van overtuigt dat er echt wel vitamines overblijven.
Als je een smoothie uit de winkel koopt, moet je natuurlijk opletten wat er allemaal in zit, maar ik heb het in het algemeen over smoothies die je lekker zelf maakt met je blender.
Er kwam gewoon even een borrel van verontwaardiging bij me op toen ik dit artikel tegen kwam.
Ja toch?

xlove4 opmerkingen:

 1. Geloof er niks van dat het net zo erg i als cola ;). Was het maar dat cola ook nog gezond was.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een stom onderzoek. Sommige dingen zullen wel waar zijn, maar dan lijkt het me alsnog gezonder verse producten te eten dan van die neppe producten als Cola. Gewoon lekker mee doorgaan dus. :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Niks gezonder dan een zelfgemaakte smoothie!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Als je voorgemaakte smoothies uit de winkel koopt moet je inderdaad een beetje opletten. Maar als je zelf een smoothie maakt lijkt me dat toch een stuk gezonder dan Cola...
  Het beste is trouwens wel dat je je smoothie meteen opdrinkt want anders gaan er heel wat vitamines verloren. ;D

  BeantwoordenVerwijderen